gambar hiasan
Bahan untuk Pastri:
125g butter (salted) - bagi lembut sikit sebelum guna
63g gula icing/ gula biasa di blend
250g tepung gandum
1 kuning telur (saiz B)
1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu besar air
Bahan untuk Filling:
250g cream cheese - bagi lembut sikit sebelum pukul
20g butter (salted) - bagi lembut sikit sebelum pukul
60g gula halus/gula castor
1 biji telur (saiz B)
Blueberry filling, strawberry filling atau apa-apa filling yg digemari secukupnya
Cara-cara
Tepung dan gula campur sekali dan ayak.
Masukkan butter dalam tepung dan gula tadi, gaul rata hingga jadi seperti pasir/crumb.
Kemudian masukkan kuning telur, esen vanila dan air, gaul sebati hingga jadi doh.
Cover dan rehatkan pada suhu bilik selama ~15min sebelum dimasukkan kedalam acuan tart.
Tartlet_before_cook Tidak perlu guna sebarang gris untuk acuan. Pastikan acuan kering untuk elak adunan melekat pada acuan selepas bakar.
Sumber http://www.myresipi.com/top/detail/14184
SELAMAT MENCUBA!!!
0 comments:
Post a Comment